Skip to main content
Tampereen yliopiston kirjastoTampereen yliopistoTampereen yliopiston kirjasto

Open Access: Rinnakkaistallentaminen (Green Open Access)

Terminologia

Embargo = kustantajan asettama määräaika, jonka kuluessa julkaisua ei voida asettaa avoimesti saataville. Tietoa kustantajien eri lehdille asettamista vaihtelevista embargokäytännöistä jakaa SHERPARoMEO. Embargo lasketaan alkavaksi lehden ilmestymispäivästä, joko elektronisen version tai painetun lehden ilmestymispäivästä riippuen siitä, kumpi tapahtuu aiemmin. Embargo-aika vaihtelee kustantajittain, normaalisti se on 6-18 kk. Osa kustantajista ei aseta määräaikoja.

Kustantajien embargoja:
Cambridge University Press
Elsevier

Emerald - 26.9.2017 jälkeen julkaistujen artikkeleiden embargot.

Oxford Univeristy Press
Sage kohdassa Green Open Access: SAGE´s archiving policy
Springer
Taylor & Francis

Wiley valitse Author Compliance Tool

Rinnakkaistallentamisen edut

 • lisää tutkimuksen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta
 • lisää todennäköisyyttä tulla viitatuksi
 • täyttää EU:n ja useiden rahoittajien suositukset Open Access -kulttuurin tukemisesta
 • on ilmaista, ei Open Access -lehtien kirjoittajamaksuja
 • artikkelit löytyvät helpommin omaankin käyttöön
 • vapauttaa sekä tutkijan että tiedekunnat ylläpitämästä omia julkaisuarkistoja
 • tutkija voi edelleen julkaista artikkelinsa haluamallaan foorumilla
 • pääosa kustantajista suhtautuu rinnakkaistallentamiseen myönteisestI
 • julkaisut saavat pysyvän linkkin, jota on helppo jakaa erilaisten yhteisöpalvelujen kautta

Rinnakkaistallentaminen Tampereen yliopistossa

Tampereen yliopisto haluaa parantaa tutkimusjulkaisujen avointa saatavuutta ja näkyvyyttä. Siksi yliopisto tarjoaa tutkijoilleen julkaisukanavan rinnakkaistallentamiseen ja siihen tarvittavan tuen.

Yliopiston rehtori edellyttää päätöksellään (11.3.2016) tutkijoita tallentamaan tutkimusartikkeliensa rinnakkaiskopiot Tampereen yliopiston tarjoamaan avoimeen julkaisuarkistoon TamPubiin aina, kun kustantajan julkaisuluvat sen mahdollistavat.

Rinnakkaistallentaminen

1. Tallenna artikkelisi viitetiedot yliopiston julkaisurekisterinä toimivaan SoleCRIS-järjestelmään.

2. Varmista muiden kirjoittajien lupa rinnakkaistallentamiseen.

3. Ehdota TamPub-lomakkeella artikkelia rinnakkaistallennettavaksi tai lähetä post print -versio artikkelista sähköpostitse osoitteeseen oa@uta.fi.  TamPub-lomake vaatii kirjautumisen peruspalvelutunnuksilla.

4. Kirjasto selvittää kustantajan luvan rinnakkaistallentamiseen. Halutessasi voit selvittää luvan myös itse. SHERPA/Romeo -palvelusta ja kustantajien kotisivulta on mahdollista tarkastaa lehtien ja kustantajien rinnakkaistallennuspolitiikka.

Rinnakkaistallenusoikeuden tarkastaminen

Useimpien tiedekustantajien rinnakkaistallennuskäytäntö sallii nykyisin tallennuksen tutkimusorganisaation omaan julkaisuarkistoon.

Varmistathan ennen artikkelisi julkaisuluvan allekirjoittamista, että sinulle jää oikeus tallentaa artikkelisi oman organisaatiosi julkaisuarkistoon. Toisin sanoen julkaisusopimusta tehdessäsi pidätät itselläsi oikeuden rinnakkaistallentaa artikkelisi Tampereen yliopiston julkaisuarkistoon (alla mallikirjeet suomeksi ja englanniksi).

Mikäli et ole jo ennen artikkelin julkaisemista pidättänyt itselläsi rinnakkaistallennusoikeutta, voit tarkistaa tunnetuimpien kansainvälisten kustantajien rinnakkaistallennuskäytännöt SHERPA/RoMEO -palvelusta. Suomalaisten kustantajien rinnakkaistallennuskäytäntöjä on kerätty sivulle Kotimaiset kustantajat ja rinnakkaistallennus. Molemmilta sivuilta saat selville myös, mikä artikkeliversio on luvallista rinnakkaistallentaa. 

Jos tietoa lehden rinnakkaistallennuspolitiikasta ei löydy SHERPA/RoMEO -palvelusta eikä kustantajan tarjoamassa julkaisusopimuksessa tai verkkosivuilla ole viittausta asiasta, voit pyytää kustantajalta jälkikäteen lupaa rinnakkaistallentaa artikkelisi (alla mallikirje suomeksi ja englanniksi).

Minkä version artikkelistasi voit rinnakkaistallentaa?

 • Lehdessä julkaistun, artikkelin lopullisen version (publisher version), jos kustantaja sallii
 • Arvioijien kommenttien perusteella muokatun tekijän viimeisen version artikkelista, jota kustantaja ei ole vielä taittanut (post-print)
 • Alla oleva taulukko auttaa eri versioiden hahmottamisessa
 

Pre-print

Post-print

Kustantajan pdf

Tarkenne

artikkelin käsikirjoitusversio (vertaisarvioimaton), jota tarjotaan kustantajalle

vertaisarvioitu ja arvioijien kommenttien perusteella muokattu tekijän viimeinen versio artikkelista ennen julkaisemista, ei vielä kustantajan logoa, taittoa tms.

kustantajan lopullinen, julkaistu, versio artikkelista

Esimerkkejä
muista
nimityksistä

submitted version, author-submitted article

final draft, accepted author manuscript, accepted article, author's accepted manuscript

final published article, version of record, publisher PDF, publisher's version, published journal article

Myös nämä ovat kustantajan versioita artikkelista enen lopullista julkaisua: Epub, Ahead of Print, Epub ahead of Print, In Press, Corrected Proof, Online First, Forthcoming Article, Offprint

Rinnakkaistallennettuun artikkeliin/teokseen viittaaminen

Viitattaessa rinnakkaistallennettuun, eli aiemmin muualla julkaistuun, artikkeliin tai teokseen viitataan alkuperäiseen julkaisuyhteyteen/-foorumiin.

Mikäli halutaan linkittää myös yliopiston julkaisuarkistoon tallennettuun versioon, käytetään pysyvää URN-osoitetta.

SoleCRIS (Tutkimustietojärjestelmä)

Tampereen yliopiston tutkijoiden tulee tallentaa kaikkien julkaisujensa tiedot Tampereen yliopiston tieteellisen ja taiteellisen toiminnan tietokantaan SoleCRISiin. SoleCRISiin kerättäviä julkaisutietoja käytetään sisäiseen ja ulkoiseen raportointiin (OKM ja Tilastokeskus), rahoituksen laskemiseen (OKM ja yliopisto), tutkimuksen arviointiin ja seurantaan ja tutkimuksesta tiedottamiseen.

SoleCRISiin tallennetut julkaisutiedot siirtyvät valtakunnalliseen VIRTA-julkaisutietopalveluun, jonka tietoja voi selata vapaasti JUULI-julkaisutietoportaalissa.

Kirjasto huolehtii SoleCRIS-julkaisutietojen tarkistuksesta. Julkaisutietojen tarkistukseen liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä Tanja Heikkilään (tanja.heikkila@uta.fi).

TamPub

Tampereen yliopiston avoin julkaisuarkisto TamPub sisältää yliopiston opinnäytteitä, verkko- ja sarjajulkaisuja sekä yliopiston henkilökunnan kirjoittamien tieteellisten artikkeleiden rinnakkaistallenteita. TamPubin sisällön ylläpidosta vastaa yliopiston kirjasto.

Tampere University Pressin (TUP) Open Access -kirjat julkaistaan TamPub-portaalissa.

Avoimien arkistojen haku

Avoin julkaisuarkisto voi olla organisaatiokohtainen (institutional repository) tai tieteenalakohtainen (subject-based repository).

OpenDOAR - The Directory of Open Access Repositories. Kansainvälinen avoimien arkistojen hakupalvelu, jossa voi selailla eri maiden ja organisaatioiden julkaisuarkistoja.

ROAR - Registry of Open Access Repositories

ROARMAP - Registry of Open Access Repositories Mandatory Archiving Policies