Skip to main content
Tampereen yliopiston kirjastoTampereen yliopistoTampereen yliopiston kirjasto

Tutkimuksen vaikuttavuus ja näkyvyys: Tutkijan ja tutkimuksen näkyvyys

Tutkijatunnisteista

Onko nimesi vaihtunut tai onko työsi liitetty joskus väärään samannimiseen henkilöön? Tutkijatunnisteet pyrkivät ratkaisemaan nimenvaihdoksiin, samannimisiin tutkijoihin tai nimien erilaisiin kirjoitusasuihin liittyvät ongelmat. Tarjolla on sekä kansainvälisiä että kustantajakohtaisia tunnuksia.

Tutkijan näkyvyyspalveluja

Tutkijat voivat jakaa sosiaalisissa verkostoissa / verkkoyhteisöissä tuloksiaan ja julkaisujaan ja saada näin palautetta ja näkyvyyttä omalle työlleen.

Altmetriikkapalveluja

Altmetriikalla pyritään tuomaan esiin tutkijan verkkonäkyvyyttä. Palvelut pyrkivät yhdistelemään esimerkiksi artikkelien latausmääriä, twiittauksia, tykkäyksiä ja kirjanmerkkipalvelujen tietoja. Joissain palveluissa mukaan otetaan myös viittausmäärät.

Myös altmetriikkanäkyvyyden suhteen on huomattava, että ns. kovat tieteet ja arvostetuissa kansainvälisissä julkaisuissa julkaistut artikkelit saavat eniten huomiota.

Muita...

TamPub

Tampereen yliopiston avoin julkaisuarkisto TamPub sisältää yliopiston opinnäytteitä, verkko- ja sarjajulkaisuja sekä yliopiston henkilökunnan kirjoittamien tieteellisten artikkeleiden rinnakkaistallenteita.TamPubin sisällön ylläpidosta vastaa yliopiston kirjasto.

Tampere University Pressin (TUP) Open Access -kirjat julkaistaan TamPub-portaalissa.

TamPubin uuden version hakuominaisuudet.

SoleCRIS (Tutkimustietojärjestelmä)

Tampereen yliopiston tutkijoiden tulee tallentaa kaikkien julkaisujensa tiedot Tampereen yliopiston tieteellisen ja taiteellisen toiminnan tietokantaan SoleCRISiin. SoleCRISiin kerättäviä julkaisutietoja käytetään sisäiseen ja ulkoiseen raportointiin (OKM ja Tilastokeskus), rahoituksen laskemiseen (OKM ja yliopisto), tutkimuksen arviointiin ja seurantaan ja tutkimuksesta tiedottamiseen.

SoleCRISiin tallennetut julkaisutiedot siirtyvät valtakunnalliseen VIRTA-julkaisutietopalveluun, jonka tietoja voi selata vapaasti Juuli-julkaisutietoportaalissa.

Kirjasto huolehtii SoleCRIS-julkaisutietojen tarkistuksesta. Julkaisutietojen tarkistukseen liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä Tanja Heikkilään, tanja.heikkila[at]uta.fi.

Tutkijan tunnistaminen

 

Tutkimusprosessin aikana yksittäisten tutkijoiden ja organisaatioiden tietoja rekisteröidään erilaisiin tietojärjestelmiin (henkilörekisterit, rahoittajien järjestelmät, projektinhallintajärjestelmät, kustantajat, tutkimustietojärjestelmät, julkaisurekisterit ja -arkistot, kansainväliset julkaisutietokannat ja patenttitietokannat sekä yhteistyökumppaneiden asiakkuusjärjestelmät). Myös erilaiset tieteelliset seurat ja yhteisöt käsittelevät tutkijoiden ja organisaatioiden tietoja.

Kuva & teksti: TTY:n kirjasto http://scienceport.tut.fi/tutkijanpalvelut/nay

ORCID-tutkijatunniste

ORCID logo     Open Researcher and Contributor ID

Kansainvälinen ORCID-tutkijatunniste tarjoaa tutkijalle pysyvän ja yksilöivän digitaalisen tunnisteen. Se on numerosarja, jonka avulla tutkija voi erottua muista tutkijoista.

ORCID-tutkijatunniste

 • helpottaa tutkijan identifioimista esimerkiksi samannimisten tutkijoiden ja erilaisten kirjoitusasujen välillä sekä nimenvaihdoksissa
 • mahdollistaa tutkijan identifioinnin yli organisaatiorajojen, kun tutkimustuotoksia voidaan linkittää automaattisesti eri järjestelmien välillä
 • voidaan linkittää muihin tutkijatunnisteisiin kuten Web of Science'n ResearcherID ja Scopus Author ID
 • mahdollistaa tutkijan julkaisuluettelon ylläpidon ORCID-palvelussa
 • tunnisteella voidaan hakea julkaisuja Web of Science - ja Scopus-viittaustietokannoista sekä Altmetric Explorer -tietokannasta

Uutta! Tampereen yliopiston tutkijoilla on nyt mahdollisuus tallentaa ORCID-tutkijatunnisteensa yliopiston tutkimustietojärjestelmään SoleCRISiin. Kenttä ORCID-tunnisteelle löytyy kohdasta Omat asiantuntijatiedot. 

Tampereen yliopiston avoimen tieteen linjauksen mukaisesti tutkija hankkii ORCID-tutkijatunnisteen ja käyttää sitä kaikessa tieteellisessä toiminnassaan.

Kustantajien tutkijatunnisteita ja ISNI

Kustantajakohtaiset tutkijatunnistejärjestelmät identifioivat tutkijan julkaisutuotantoa ja tutkija saa tunnisteen avulla ko. tietokannasta tehokkaasti tunnuslukuja, mutta tutkija tarvitsee oman tunnisteen jokaiseen tietokantaan.

ResarcherID

 • ResarcherID on tarkoitettu tutkijoille, joilla on julkaisuja Web of Science (WoS) -viittaustietokannassa. Tunnisteen voi tehdä siellä itse tai osoitteessa www.researcherid.com.
 • Uudet julkaisut eivät automaattisesti kirjaudu tutkijan ResearcherID -tunnisteelle. Ne pitää linkittää esim. uutuusvahdin avulla:
 1. Tee uutuusvahti WoS-tietokantaan omalla nimelläsi muodossa sukunimi, e* (e=etunimen ensimmäinen kirjain). Saat samannimisten tutkijoiden artikkelit sähköpostiisi, kun ne ilmestyvät.
 2. Kun tietokantaan on saapunut oma artikkelisi, merkitse se itsellesi WoS-tietokannan kohdasta Export -> "Save to ResearcherID".
 • ORCID-tilisi voidaan liittää ResearcherID-tunnisteeseesi ja tietoja voidaan vaihtaa näiden välillä.

Scopus Author ID

 • Scopus luo tutkijalle profiilin yhdistämällä julkaisut tietyin kriteerein samaan Scopus Author ID -tunnisteeseen.
 • Jos automaattisen yhdistämisen edellytykset eivät täyty, tutkijalla voi olla monta Scopus-profiilia. Julkaisutietoja voi myös yhdistyä vääriin profiileihin. Voit tehdä haluamasi muutokset Scopus Author Wizardilla 
 • Helpoin tapa hallinnoida Scopus-profiilia käy Scopuksesta ORCIDiin -reittiä http://orcid.scopusfeedback.com/.
 • Ohjeet Scopus-profiilin (author profile) hallinnoimiseksi: Manage my Author Profile

ISNI-tunniste

ISNI (International Standard Name Identifier) on  ISO 27729 standardiin perustuva järjestelmä. Sen avulla tunnistetaan yksiselitteisesti tieteellisen ja luovan työn takana olevia henkilöitä ja organisaatioita.

Google Scholar -tutkijaprofiili

Tutkija voi luoda itselleen tunnukset Googleen ja kerätä Google Scholarista löytyvät artikkelinsa My Citations -sivulle.

Google Scholar -tutkijaprofiili

 • julkinen tai yksityinen
 • omat julkaisut yhdessä listassa
 • julkaisujen saamien viittausten tilastot ja seuranta
 • H-indeksi kaikista julkaisuista ja viimeisten 5 vuoden ajalta
 • i10 index eli niiden julkaisujen määrä, joihin on yli 10 viittausta
 • Google Scholarista kirjoittajan nimellä haettaessa julkinen profiili hakutuloksissa ylimpänä ja näkyvänä linkkinä

Ota yhteyttä

Kirjasto auttaa tarvittaessa tutkijatunnisteiden luomisessa ja neuvoo niiden ylläpidossa. Ota yhteyttä tietopalveluun  tietopalvelu(at)uta.fi

ORCID-tunniste hyödyttää tutkijaa

 • Useat tieteelliset kustantajat ovat ottaneet ORCIDin käyttöön ja se voi kytkeytyä julkaisuprosessiin jo käsikirjoituksen lähettämisvaiheessa.
 • Tekijöiden ORCID:it kulkevat julkaisutietojen mukana. Tutkimusorganisaation työprosessit helpottuvat, jos ORCID on tallennettu paikalliseen henkilöstöjärjestelmään. Tällöin kansainvälisistä viitetietokannoista haravoitu julkaisutieto on mahdollista yhdistää automaattisesti oikeaan henkilöön.
 • Tutkija voi jatkossa ilmoittaa ORCID-tunnisteensa esim. hakutilanteessa (työpaikka, apuraha) ilman että tarvitsee koota julkaisuluettelo joka kerta erikseen.
 • Tunniste seuraa tutkijaa opiskeluvaiheesta uran loppuun, affiliaatiosta toiseen ja maasta toiseen.
 • Tutkija voi koota koko uransa julkaisutiedot yhteen rekisteriin, jolloin julkaisujen löytyvyys ja artikkelien saamien viittausten seuraaminen helpottuvat.

Miten parannat näkyvyyttäsi?

 • Luo itsellesi tutkijatunniste, esim. ORCID.
 • Käytä johdonmukaisesti samaa muotoa nimestäsi kaikissa julkaisuissasi.
 • Huolehdi, että oman yliopiston julkaisuissasi organisaation nimi (affiliation) on University of Tampere (2019 alkaen Tampere University).
 • Julkaise tutkimustulokset avoimesti aina kun mahdollista (Open Access, rinnakkaistallennus).
 • Tarkista omat julkaisusi kansainvälisistä tietokannoista ja pyydä palvelun tuottajaa korjaamaan mahdolliset tekijätietojasi koskevat virheet.
 • Verkostoidu, osallistu keskusteluun ja jaa tietoa tutkimusjulkaisuistasi "tutkijan somessa". 
 • Liity yhteisöpalveluihin kuten Academia.edu, ResearchGate ja LinkedIn.
 • Hyödynnä sosiaalisia kirjanmerkkejä kuten Mendeley, Zotero or CiteULike.
 • Harkitse tutkimuksesta tiedottamista Twitterin kautta.

Mikä ihmeen affiliaatio?

Kansainvälisissä viitetietokannoissa on yliopiston nimestä eri versioita. Tästä seuraa se, että yliopiston julkaisuja jää huomioimatta tai jopa tulkitaan jonkin toisen tutkimusorganisaation julkaisuksi. Tämän vuoksi on tärkeää, että julkaisemasi artikkelin perustiedoissa lukee University of Tampere. Tiedekunnan, tutkimuskeskuksen, tutkimusohjelman tms. nimi ei riitä osoittamaan, että kyseessä on meidän yliopistomme julkaisu (affiliation = University of Tampere).

Huom! Vuonna 2019 ilmestyvissä julkaisuissa käytetään nimeä Tampereen yliopisto tai Tampere University. Mikäli tiedät, että julkaisusi siirtyy varmasti julkaistavaksi vuodelle 2019, merkitse käsikirjoitukseen jo nyt yliopiston nimeksi Tampereen yliopisto tai Tampere University.